Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Pravda o saunách: 12 mýtů, kterým musíte přestat věřit

Pravda o saunách: 12 mýtů, kterým musíte přestat věřit

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
26. července 2024

Saunování je prastará tradice, která má kořeny především ve skandinávských zemích, ale rozšířila se po celém světě. A přestože je saunování čím dál populárnější i u nás, stále kolem něj koluje mnoho mýtů, nedorozumění a polopravd. Pojďme se na ty nejčastější podívat a zjistit, co je na nich pravdy.

Mýtus 1: Sauna je jen pro zimní období

Pravda: Sauna je skvělá po celý rok. V zimě vás prohřeje, v létě pomůže s termoregulací a podporuje pocení, což je přirozený způsob ochlazování těla. Výhody saunování nejsou omezené jen na chladné měsíce (typicky podzim/zima). Naopak: sauna může pomoci vašemu organismu lépe zvládnout teplotní extrémy i v horkém létě.

Mýtus 2: Saunování je nebezpečné pro srdce

Pravda: Pro většinu lidí nepředstavuje saunování žádné nebezpečí. Naopak: pravidelný pobyt v sauně je pro kardiovaskulární systém prospěšný. Mnoho studií prokázalo, že časté saunování může snižovat krevní tlak a zlepšovat funkčnost krevních cév. Snižuje se i riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí na srdeční choroby.

Toto vše samozřejmě platí pro zdravé uživatele sauny. Pokud vás trápí srdeční choroby nebo se léčíte s vysokým krevním tlakem, konzultujte saunování se svým lékařem.

Venkovní sauna bude ozdobou vaší zahrady

Mýtus 3: Pobyt v sauně způsobuje dehydrataci

Pravda: I když každé saunování způsobuje pocení, které vede k úbytku tekutin v těle, dehydrataci se dá snadno předejít pitím dostatečného množství tekutin – před i po saunování. Je důležité naslouchat svému tělu a dopřát mu tolik vody, minerálky nebo ovocných šťáv, kolik potřebuje a kolik si žádá.

Kromě tekutin můžete doplnit i elektrolyty, které tělo při pocení ztrácí: nejlepší je banán nebo avokádo.

Mýtus 4: Saunování je jen o relaxaci

Pravda: Saunování nabízí spoustu zdravotních benefitů, včetně detoxikace, zlepšení krevního oběhu, úlevy od svalového napětí či zlepšení nálady. Není jen o odpočinku. Horká sauna je skvělý způsob, jak podpořit celkovou fyzickou a psychickou pohodu. Může přispět i k lepší kvalitě spánku a snížení stresu, co jsou další faktory, které jsou důležité k naplnění zdravého životního stylu.

Mýtus 5: Infrasauny nejsou tak účinné jako tradiční finské sauny

Pravda: Infrasauny využívají infračervené záření k hlubokému a přímému prohřátí těla zevnitř. A teplota vzduchu uvnitř kabiny zde není tak důležitá. To může být příjemnější pro ty, kdo nemají rádi vysoké teploty uvnitř finských saun. Paradoxem infrasauny je to, že pocení je v ní často mnohem intenzivnější než ve finské sauně – což je dané právě hlubokým ohřevem organismu. Účinky infrasauny se tak od účinků finské sauny liší, ale rozhodně se nedá říci, že by jedna nebo druhá technologie byla méně učinná.

Mýtus 6: Sauny jsou drahé na provoz

Pravda: Moderní sauny jsou navrženy tak, aby byly energeticky maximálně efektivní. Využívají pokročilé technologie, které snižují spotřebu energie. Naše sauny mají ve stěnách, stropě i podlaze zateplení a hliníkovou fólii, která udržuje maximum tepla uvnitř kabiny. Samozřejmostí jsou i časovače a chytré režimy úspory energie, které dále snižují náklady na provoz.

Infrasauna s infrazářiči Vitae

Mýtus 7: Děti by neměly chodit do sauny

Pravda: I malé děti mohou bezpečně využívat saunu, pokud jsou pod dohledem dospělých a pokud dodržují určitá pravidla, jako je kratší doba saunování a nižší teploty. Sauna může být pro děti a jejich imunitní systém velmi prospěšná, je ale důležité, abyste dodržovali pitný režim a nebyli jste v sauně příliš dlouho.

Mýtus 8: Saunování není vhodné pro astmatiky a osoby s dýchacími problémy

Pravda: Někteří lidé s astmatem nebo dýchacími problémy mohou v sauně najít úlevu, protože teplý a vlhký vzduch s vonnými esencemi může pomoci uvolnit dýchací cesty. Je však důležité konzultovat vhodnost saunování s lékařem, využívat saunu správně a pozorně naslouchat svému tělu.

Mýtus 9: všechny sauny jsou stejné

Pravda: Existuje mnoho různých typů saun – od tradičních finských, infrasaun, parních saun, biosaun, solných saun, bylinkových saun atd. Každý typ má své specifické výhody a účinky na organismus. Liší se hlavně teplotou a vlhkostí vzduchu. Finská sauna nabízí vysoké teploty s nízkou vlhkostí a třeba biosauna nižší teplotu s vysokou vzdušnou vlhkostí, které je příjemnější pro dýchací systém.

Saunování prospěje vašemu tělu

Mýtus 10: v sauně snadno a rychle zhubnete

Pravda: I když způsobuje saunování dočasnou ztrátu hmotnosti kvůli pocení, nejde o trvalý úbytek tukové hmoty. Saunování sice podporuje metabolismus a detoxikaci organismu, ale pro trvalé hubnutí je nezbytná vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita. Saunování je skvělou součástí zdravého životního stylu, ale samo o sobě není řešení pro trvalé snížení hmotnosti.

Mýtus 11: Saunování způsobuje neplodnost

Pravda: Existují studie, které naznačují, že časté a dlouhé pobyty v sauně mohou dočasně a v některých případech ovlivnit kvalitu spermií u mužů. Důvodem jsou vysoké teploty, které mají vliv na spermatogenezi. Tento efekt je však reverzibilní a nevede k trvalé neplodnosti. Někteří lékaři však doporučují, aby muži, kteří se snaží o početí, omezili v tu dobu čas strávený v sauně nebo saunu úplně vynechali.

Saunovat se můžete i v seniorském věku

Mýtus 12: Sauna není pro seniory, ale jen pro mladé a zdravé lidi

Pravda: Sauna může být prospěšná pro všechny věkové kategorie uživatelů. Takže i pro seniory a malé děti, stačí dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Mnoho studií ukazuje, že u starších lidí má saunování mnoho zdravotních přínosů, jako zlepšení kardiovaskulárního zdraví nebo úlevu od bolestí kloubů a svalů.

Saunování není jen o relaxaci, ale především o zlepšení celkového zdraví a duševní pohody. Je důležité, aby každý uživatel sauny měl přehled o tom, jak saunu bezpečně používat a využít tak všechny její přínosy a benefity.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI