Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Finské sauny > Saunování na zahradě: výhody a možnosti instalace venkovní sauny

Saunování na zahradě: výhody a možnosti instalace venkovní sauny

Finské sauny Články Saunování Infrasauny
17. září 2024

Vlastní sauna jen pár kroků od obývacího pokoje. To je sen mnoha majitelů rodinných domů. A není divu. Venkovní sauny nebo infrasauny poskytují možnost relaxace, načerpání sil a posílení zdraví v pohodlí vlastního domova, v úplném soukromí a za jakéhokoli počasí. Trend domácího wellness pod otevřenou oblohou je stále populárnější a my si teď rozebereme jeho výhody.

Umístění sauny – jak ji začlenit do zahrady nebo na terasu

Ještě než se začnete zabývat otázkou, zda je lepší finská sauna nebo infrasauna, zamyslete se nad výběrem vhodného místa.

Možností, jak saunu začlenit do zahrady, je totiž několik.

Nejčastější variantou je umístit saunu do přirozeného prostředí: mezi vzrostlé stromy, zády k plotu nebo keřům po obvodu pozemku. Naprosto ideální řešení je umístit saunu v blízkosti zahradního jezírka, které pak může skvěle sloužit k ochlazování po saunování.

Sauna může být ozdobou vaší zahrady

Takové propojení finské sauny s přírodním prvkem vytváří harmonický a autentický zážitek, které podporují ještě hlubší relaxaci.

Další možností je umístit saunu na vyvýšené místo s výhledem na zahradu. V případě rovinatého pozemku lze malý kopeček vytvořit i uměle. A pro pocit většího soukromí lze kolem něj vysázet kvetoucí keře nebo několik stromů.

Pokud nemáte dostatečně prostornou zahradu ale disponujete terasou, můžete sem instalovat venkovní infrasaunu. Ta je pro takové případy ideální, protože může být menší než klasická finská sauna a má i menší energetické nároky.

Venkovní infrasaunu lze navíc umístit i přímo na dlažbu nebo základové patky, protože je lehká a nepotřebuje základovou desku ani jinou náročnou stavební přípravu.

Venkovní infrasauna

Výhody venkovního saunování – propojení s přírodou a otužování

Oproti saunám umístěným někde uvnitř domu nabízí venkovní saunování několik jedinečných výhod.

Tou hlavní a nejvíce viditelnou je přímé propojení s přírodou.

Poté co se v příjemném horku dostatečně vysaunujete, stačí otevřít dveře, udělat krok a hned jste na čerstvém vzduchu. Příjemný vánek vás osvěží a okolní prostředí plné stromů, keřů a květin zvýší relaxační efekt a dodá tělu novou energii.

Další výhodou je možnost otužování po celý rok.

To posiluje imunitní systém a přispívá k celkovému zdraví. K dokonalému ochlazení stačí dřevěná káď s vodou nebo sprcha či polévací vědro.

Naprosté dokonalosti docílíte s koupacím jezírkem – v zimě když zamrzne, to budete mít jako v kolébce saunování ve Finsku. A věřte nám: ochlazení ve vodě s plovoucími kousky ledové tříště dodá celému saunovacímu rituálu úplně jiný rozměr.

TIP: Znáte 6 způsobů jak se ochladit po horké sauně?

Venkovní sauny na zahradě neslouží jen jako prostor pro relaxaci. Stávají se designovým prvkem vaší zahrady a rozšiřují obytný prostor vaší nemovitosti.

Díky široké nabídce materiálů a prostorových řešení si můžete vybrat saunu, která vhodně zapadne do vaší zahrady jako vysoce elegantní a funkční prvek.

Venkovní sauna bude ozdobou vaší zahrady

Finská sauna? Biosauna? Infrasauna? Jak na zahradu vybrat tu správnou?

Při výběru vhodné venkovní sauny máte spoustu možností. Ale pojďme se na ně podívat postupně, protože každá má trochu jiné vlastnosti.

Finská sauna

Klasické řešení, které nabízí tradiční způsob saunování: vysoké teploty kolem 90 °C a pro fajnšmekry i přes 100 °C. Finská sauna je ideální pro ty, kdo hledají intenzivní pocení a silný detoxikační efekt. Konstrukčně je poměrně náročná a protože optimální poloha ve finské sauně je vleže, potřebuje na zahradě či terase dostatek prostoru. Navíc proces saunování vyžaduje i prudké ochlazení, musíte tedy počítat i s nějakým ochlazovacím prvkem.

Saunování prospěje vašemu tělu

Bio sauna

Je variací na tradiční finskou saunu, ale nabízí vlídnější prostředí s nižšími teplotami a vyšší vlhkostí. Tento typ sauny je vhodný i pro malé děti, seniory a ty, kdo do finské sauny ze zdravotních důvodů nemohou. Stále však můžete užívat výhody suchých a vysokých teplot, protože saunové topidlo je v podstatě stejné jako u finské sauny, jen je doplněno výparníkem pro zvlhčování vzduchu.

Infrasauna

Funguje na jiném principu. Zatímco finské sauny a biosauny prohřívají vzduch uvnitř kabiny, infrasauna využívá infračervené záření, které proniká přímo do těla a prohřívá jej zevnitř. Tento jemnější způsob ohřevu organismu je oblíbený zejména u lidí, kteří preferují nižší teploty vzduchu (většinou kolem 40 °C) a ocení hlubší prohřívání svalů a kloubů. Navíc, pokud je infrasauna vybavena infrazářiči Vitae, které dosahují plný výkon hned po zapnutí, nemusíte čekat, než se rozehřeje. Venkovní infrasauna je ideální pro menší prostory jako jsou terasy, kde mohou sloužit jako praktická a nenáročná součást domácího wellness.

TIP: Přečtěte si více o výhodách venkovní infrasauny

Infrasauna s infrazářiči Vitae

Instalace a údržba venkovní sauny

Instalace venkovní sauny na míru je mnohem jednodušší, než by se mohlo na první pohled zdát. Důležitá je stavební příprava, se kterou vám rádi poradíme.

O samotnou montáž sauny se už postará náš tým. Většinou netrvá déle než den, dva, v závislosti na velikosti a složitosti vaší venkovní sauny.

Údržba venkovní sauny je nenáročná, ale vyžaduje pravidelnou péči.

Dřevěné části stačí 1x ročně nebo alespoň každý druhý rok očistit a ošetřit speciálními prostředky, které dřevo chrání před vlhkostí a UV zářením.

Důležitá je také pravidelná kontrola saunových kamen a ventilace, aby sauna fungovala efektivně a bezpečně.

Infrasauny mají údržbu o trochu jednodušší, protože neprodukují vlhkost, ale i tak doporučujeme čas od času zkontrolovat zářiče a saunovou regulaci.

Umístěte saunu na svoji zahradu

Venkovní sauna jako součást rodinného wellness

Proč si venkovní saunu pořídit? V první řadě jde o investici do vlastního zdraví a pohody. Saunování má prokazatelné zdravotní přínosy – od posílení imunitního systému, přes zlepšení cirkulace krve, až po úlevu od stresu a svalového napětí.

Venkovní saunování navíc nabízí zážitky, které běžné interiérové sauny nemají – propojení s přírodou, čerstvý vzduch a možnost otužování.

Venkovní sauna může sloužit i jako prostor pro rodinné setkávání a relaxaci. Může se snadno stát místem, kam se budete pravidelně těšit po náročném dni nebo během víkendového odpočinku.

Venkovní sauna s ochlazovací kádí

Vyzkoušejte si všechny druhy venkovního saunování na vlastní kůži

Nejste si jisti, zda by pro vás byla vhodnější finská sauna, infrasauna nebo biosauna?

Zveme vás k návštěvě našeho saunového showroomu, kde si můžete všechny varianty osobně vyzkoušet a zažít, jak se liší horké teplo finské sauny od jemného prohřevu těla v infrasauně.

Zároveň vám rádi poradíme s umístěním i řešením vaší budoucí sauny pro velkou zahradu i malou terasu.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI