Menu
Co potřebujete najít?
Úvod > Články > Saunování > Sauna jako rodinná tradice – tipy na bezpečné saunování pro celou rodinu

Sauna jako rodinná tradice – tipy na bezpečné saunování pro celou rodinu

Články Saunování
30. srpna 2024

Jak zapojit děti a starší členy rodiny do relaxace v sauně a utužit rodinné vztahy? Může sauna vytvořit nové tradice a být místem, kde se rodina setkává, odpočívá a společně tráví čas? Zapojení celé rodiny do saunování vyžaduje zvláštní pozornost, protože musí být bezpečné a příjemné pro všechny věkové kategorie. Pojďme se společně podívat, jak to udělat.

Bezpečnost na prvním místě

Bezpečnost v sauně je klíčová, zejména pokud jde o děti a starší osoby. Malé děti jsou velmi citlivé na teplotu, protože jejich termoregulační systém není plně vyvinutý.

U starších lidí zase mohou být přítomny zdravotní problémy nebo omezení, které vyžadují opatrnost.

Zde jsou základní pravidla společného rodinného saunování:

1. Teplota a doba pobytu:

Začněte s nižšími teplotami. Ve společné sauně má být ideálně kolem 50 – 70 °C. Teplotu můžete postupně zvyšovat podle toho, jak se děti nebo vaše babička s dědečkem cítí.

Dobu pobytu zkraťte, ideálně 5 – 10 minut pro děti a ne déle než 10 – 15 minut pro starší osoby. Vždy se řiďte pocity nejmladšího nebo naopak nejstaršího účastníka saunového ceremoniálu.

2. Dostatek tekutin:

Sauna odvodňuje organismus, takže před i po saunování zajistěte dostatečný přísun tekutin.

Ideální je čistá voda, minerálky nebo ředěné ovocné či zeleninové šťávy. Vyhněte se pití příliš velkého množství tekutin bezprostředně před pobytem v sauně – to může způsobit nevolnost.

Při saunování dodržujte pitný režim

3. Pozor na zdravotní stav:

Před zapojením starších členů rodiny (pokud nejsou na saunování zvyklí) je vhodné konzultovat jejich zdravotní stav s lékařem. Zejména pokud vaši prarodiče trpí srdečními problémy, vysokým krevním tlakem nebo jinými chronickými nemocemi.

A pokud je někdo z rodiny nachlazený, společné saunování raději odložte.

Jaké jsou zdravotní výhody saunování?

Saunování má řadu zdravotních benefitů pro všechny věkové skupiny.

Pro děti je sauna prospěšná zejména díky podpoře imunitního systému a pozitivního vlivu na dýchací cesty. Saunování může snížit výskyt nachlazení a jiných respiračních onemocnění.

Pro rodiče a dospělé saunování pomáhá snižovat stres, uvolňuje svalové napětí a podporuje kvalitní spánek.

U starších osob může pravidelný pobyt v sauně zlepšit kardiovaskulární zdraví, podporuje lepší cirkulaci krve a zmírňuje problémy spojené s artritidou či revmatismem.

Saunování tak představuje dokonalý způsob, jak udržovat zdraví napříč generacemi.

Při saunování používejte vhodné saunové doplňky

Přizpůsobení sauny dětem i seniorům

Pro to, aby se vaše děti i babička s dědečkem cítili v sauně pohodlně a bezpečně, můžete provést několik úprav. Myslete na ně ještě před tím, než si saunu pořídíte, vyhnete se případným (a poměrně složitým) úpravám později.

1. Chladnější zóny v sauně:

Promyšlenou konstrukcí vnitřku sauny lze vytvořit chladnější zóny, kde bude teplota nižší a příjemnější.

Nejjednodušší jsou různé výškové úrovně lavic – teplý vzduch stoupá přirozeně vzhůru, takže spodní lavice bývají vždy chladnější. To ocení zejména děti, které vysoké teploty snášejí o dost hůře než dospělí.

2. Vyšší vzdušná vlhkost je fajn:

Zvlhčené prostředí sauny usnadňuje dýchání a činí vysokou teplotu snesitelnější. Toho docílíte politím horkých saunových kamenů vodou.

Mnohem větší kontrolu nad vlhkostí a teplotou vzduchu získáte, pokud si rovnou pořídíte biosaunu – její kamna obsahují výparník, který se o vše postará automaticky.

Saunování může být velkým rodinným zážitkem

3. Ergonomie pro bezpečí malých i velkých:

Pokud saunu používají starší a méně pohyblivé osoby, zvažte instalaci pohodlnějších lavic a madel, které jim usnadní pohyb i sezení.

Starším lidem se při vstávání v sauně může zamotat hlava a dochází tak k mnoha úrazům – chytře umístěné madlo je v takovém případě neocenitelná pomůcka.

Ať je saunování zábava!

Děti se mohou v sauně často nudit. Je to přirozené. Aby pro ně bylo saunování nejen příjemné ale i zábavné, zkuste do něj vnést trochu kreativity:

1. Krátké intervaly s přestávkami:

Sedět několik minut na jednom místě děti prostě nebaví. Rozdělte saunování do několika krátkých intervalů s přestávkami, během kterých si mohou odpočinout a hrát si.

2. Hračky a hry do sauny:

Vezměte si s sebou do sauny voděodolné hračky nebo vytvořte hry, které udrží děti zabavené. Můžete počítat kapky vody na stěnách, společně vytleskávat nějaký rytmus nebo malovat na orosená skla v sauně.

Do sauny ale nikdy neberte hračky z kovu nebo dokonce ty elektronické!

Saunování prospěje vašemu tělu

3. Vyprávějte si:

Využijte čas v sauně k vyprávění rodinných příběhů nebo vytvoření speciálních tradic, jako je společný zpěv nebo sdílení zážitků z uplynulého týdne.

Posilujte rodinná pouta a zvyky

Společné saunování v kruhu nejbližších může být skvělý způsob, jak posílit rodinné tradice a zvyky:

1. Pravidelné rodinné setkávání:

Určete si den v týdnu nebo v měsíci, kdy se celá rodina sejdete v sauně. Vytvořte si tak čas, kdy se rodina soustředí na společné chvíle bez vnějších rušivých vlivů.

2. Speciální události:

Vytvořte si ze saunování speciální událost během svátků nebo různých výročí. Takové vánoční saunování s vonnými esencemi a relaxační hudbou určitě vykouzlí nezapomenutelné zážitky.

3. Společné vzpomínky stmelují:

Saunování může být ideální čas, kdy si rodina vytváří nové vzpomínky. Fotografie z těchto společných okamžiků mohou být krásným doplňkem rodinného alba.

Saunovat se můžete i v seniorském věku

Saunování jako rodinná tradice nabízí nejen spoustu fyzických a psychických benefitů, ale posiluje to nejdůležitější, co všichni máme a potřebujeme – rodinné vazby.

Správným přístupem a respektem k potřebám dětí a starších členů rodiny může být společný pobyt v sauně bezpečný a příjemný pro všechny.

Vytvořte z tohoto rituálu něco, na co se bude celá rodina těšit a co bude spojovat všechny vaše generace.

Podobné články
Zpět na výpis článků
x
Vybíráte saunu?

Pomůžeme vám
s výběrem
vaší nové sauny.

Chcete poradit?
Poslat kalkulaci?

ANO, CHCI